Διαβητικό πόδι

Το διαβητικό πόδι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιπλοκές του ΣΔ. Με τον όρο διαβητικό πόδι εννοούμε την καταστροφή των ιστών που συμβαίνει στα πόδια των διαβητικών ασθενών κυρίως από το ύψος του αστραγάλου και κάτω με τελική έκβαση το διαβητικό έλκος, την γάγγραινα και εν συνεχεία τον ακρωτηριασμό. Οι  περισσότεροι μη τραυματικοί ακρωτηριασμοί κάτω άκρων που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούν διαβητικό πληθυσμό. Το διαβητικό πόδι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δυσκολεύει την καθημερινότητα των διαβητικών ασθενών, αποτελεί και μια πολύ σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για τον εκάστοτε κρατικό προυπολογισμό.

 

Παράγοντες που προδιαθέτουν για την εμφάνιση διαβητικού ποδιού είναι οι τραυματισμοί, η χρήση ακατάλληλων παπουτσιών, οι λοιμώξεις, η μη καλή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, η περιφερική νευροπάθεια, η αγγειοπάθεια και άλλες συννοσηρότητες όπως αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και κάπνισμα. Το τελικό στάδιο του διαβητικού ποδιού όπως προαναφέρθηκε είναι ο ακρωτηριασμός του κάτω άκρου, γεγονός που οδηγεί σε οδυνηρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς όσο και στην πολιτεία.

 

Για να αποφευχθεί αυτή η σημαντική επιπλοκή πρέπει να ρυθμίσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον ΣΔ και τους άλλους παράγοντες κινδύνου όπως διακοπή καπνίσματος, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης, ρύθμιση λιπιδίων, διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, υγειινή διατροφή και αερόβια άσκηση. Εντούτις ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη του διαβητικού έλκους είναι η εκπαίδευση των διαβητικών ασθενών μέσω της μεθόδου του αυτοελέγχου. Όλοι οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει καθημερινά να ελέγχουν τα πόδια τους για τυχόν πληγές ή τραυματισμούς γιατί πολλοί εξ αυτών λόγω της διαβητικής νευροπάθειας δεν έχουν την αίσθηση του πόνου, αλλά και να εφαρμόζουν τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η εκπαίδευση για τη χρήση κατάλληλων υποδημάτων. Τα κατάλληλα υποδήματα πρέπει να έχουν το σωστό μέγεθος, δηλαδή ούτε να πιέζουν το πόδι ούτε να είναι φαρδιά, να είναι μαλακά και χωρίς ραφές.